Основни видове недвижими имоти

+359 897 600 600
info@sunreal.bg
Тип
Основни видове недвижими имоти
Основни видове недвижими имоти


Апартаменти в апартаментни комплекси.
Комплексите са построени на принципа на изграждането на жилищните квартали, могат да включват една или повече сгради с 10 и повече апартамента във всяка сграда. В такива комплекси обикновено има басейн, ресторант, охрана, постоянна поддръжка, паркинг. Най-често те се намират в курортите и ваканционните зони. Апартаментните комплекси предлагат различни типове апартаменти в зависимост от броя помещения и площта им.
 


 


Основни видове недвижими имоти


Студиото
предполага наличието на едно общо жилищно помещение. Разпределението при този тип апартаменти обикновено включва антре, санитарен възел и дневен тракт с кухненската част, обединени в едно отворено жилищно пространство. Кухненската част често е отделена посредством различни интериорни елементи – бар-плот или е повдигната на по-високо от останалата част на пода. Едно от очевидните предимства на студиото е неговата компактна, но същевременно максимално оползотворена площ. Обикновено площта на такъв вид студио е от 25 до 40 кв. м.
 Основни видове недвижими имоти
Апартаментът с 1 спалня 
включва дневен тракт с кухненска част (кухнята обикновено се отделя с бар-плот или се обособява като кът за хранене) и по-малка стая – отделна спалня, а също така коридор, баня и тераса. Площта на този вид апартаменти е в диапазона от 40 до 60 кв. м.
 


 Основни видове недвижими имоти


Апартаментът с 2 спални 
включва дневен тракт с кухненска част и две отделни спални. Има също и баня, коридор, тераса (понякога две). Площта на този вид апартаменти е над 65 кв. м.
 
 


Основни видове недвижими имотиМезонет –
апартаментна няколко нива, разположен на два или три етажа от сградата, като отделните нива са свързани посредством стълбище. Често мезонетите се предлагат с големи тераси, френски прозорци, понякога са със скосен таван. Обикновено, на първото ниво има дневна с кухня, а на горните нива са разположени спалните.


 Основни видове недвижими имоти

Мансарден апартамент (пентхаус) –
луксозен апартамент, разположен на последния етаж на сградата, с панорамна гледка към морето, планината или над града. Най-често това са апартаменти на две нива с вътрешни стълби към горния етаж, с тераса и една или две стаи на горното ниво.
 

 Основни видове недвижими имоти


Популярни са и къщите от типа „таунхаус“, съчетаващи предимствата на апартамента и удобствата на самостоятелната къща. Тези къщи представляват комплекси от нискоетажни комфортни жилищни сгради, странично долепени една до друга. Всяка къща разполага със собствен вход, а понякога гараж и малка градинка.
 
Частните къщи в обикновено са разположени върху парцел с площ от около 400-1000 кв. м. Къщата най-често се състои от сутерен (полусутеренен етаж) и два или три наземни етажа. Жилищната площ е над 120 кв. м. Къщата може да има и килер, няколко бани, гараж, стопански постройки и др. Като правило, частните къщи се намират в селища на няколко километра от крайбрежието и големите градове.
 
 


Основни видове недвижими имоти
Вили във вилни селища
– те представляват извънградски жилищни комплекси, състоящи се от къща и парцел. Отличителни черти: оградена и охранявана територия, единна инфраструктура и постоянно осигурена собствена поддръжка. По правило, те се разполагат във вилни зони близо до градове или курорти.
 Какъв вид недвижим имот да изберете, определяте Вие, в зависимост от Вашите потребностите и целта на ползване.
 

В допълнение, бъдещите собственици трябва да са запознати и с особеностите при изчисляване на площта на помещенията в новопостроените сгради. Външният периметър на апартамента (включително вътрешните стени, помощни помещения и балкона) – това е чистата площ на апартамента (A1). Общите части на цялата сграда: входове, стълбищни клетки и открити пространства, тавански помещения, фоайета, фасадни стени, коридори, се разпределят пропорционално на броя на помещенията – частта, припадаща се на всеки апартамент е средно в размер от 8% до 20% от площта на апартамента и се нарича идеални общи части (A2). Сборът на A1+A2=S дава общата площ на апартамента (S), въз основа на която се изчислява стойността (цената) на обекта. Така че, избирайки апартамент, имайте предвид този фактор.
 
Ако Ви е нужен съвет за това какъв вид недвижим имот да изберете, или пък желаете да разберете какъв е размерът на общите части от площта на интересуващия Ви обект и каква е чистата площ на апартамента, който сте избрали, обърнете се към нашите специалисти! 
Подобни статии
25/05/2016 Особености на недвижимите имоти
Обикновено, сградите са със стоманенобетонна монолитна носеща конструкция. Външните и вътрешните преградни стени на сградите се строят от тухли или газобетонни блокчета. В някои случаи, вътрешните преградни стени се изграждат от гипсокартон, а вътрешността на стената е плътно запълнена с минерална вата. Топлият климат ...
25/05/2016 Цени на недвижимите имоти
От 1 януари 2008 г., след присъединяването си към Европейския съюз, България трябваше да приеме нови правила: сега, строителството в стометровата зона от брега е забранено, на 300 м от брега височината на постройките не може да превишава три етажа, в 500-метровата зона са разрешени пет етажа. Подобни ограничения не мож...
25/05/2016 Процес на покупка на недвижим имот
Процесът на покупка на недвижим имот се състои от няколко етапа.    1. Проява на интерес, предварително събиране на информация и подготовка на огледите    За да се ориентирате в процеса на придобиване на недвижим имот обърнете се за консултация към нашите специалисти. Те ще отговорят на вси...
25/05/2016 Данъци за недвижими имоти. Нотариални такси
При планиране на покупка на недвижим имот, всеки бъдещ собственик би желал да е наясно какви разходи могат да възникнат при изповядване на сделката и при последващата експлоатация на жилището.    Нотариалното оформяне на собствеността върху обекта, тоест прехвърлянето на собствеността върху новия собст...
25/05/2016 Ежегодни разходи след покупка на недвижим имот
Ежегодните плащания след покупка на недвижим имот се състоят в плащане на годишни данъци и индивидуални експлоатационни разходи.   1. Данъците в България се смятат за едни от най-ниските в Европа. Те включват:  годишен данък за недвижим имот - 0.2% от данъчната оценка на ...
02/10/2018 Къде да закупите недвижим имот
Най-големият курортен комплекс - Слънчев бряг - е първенец по продажби на недвижими имоти: тук се извършва една пета част от всички продажби по крайбрежието. Този курорт е предпочитан от любителите на активния и младежки тип туризъм; условията тук са също така благоприятни за почивка ...
25/05/2016 Правно обслужване
Правното обслужване предвижда предоставянето на пълномощия на юристите, работещи в нашата компания за извършване на следните правни действия:   Изготвяне и подписване (при необходимост) на предварителен договор за покупко-продажба;   Изготвяне и подписване на окончателен договор (нотариален ...
25/05/2016 Недвижими имоти
...